karkkikepit.jpg?1699046588

Miksi juuri piparminttukarkit kuuluvat jouluun? Itselleni polkagrisit tulivat tutuiksi Ruotsin matkoilta. Ne olivat tuliaiskarkkeja. Me kyllä sanoimme niitä polkkatyynyiksi.

Polkkapossujen historia on mielenkiintoinen, muttei siitä kyllä selviä yhteys jouluun. Joten piti alkaa etsiä vastausta.

Mistään vastausta ei suomenkielellä löytynyt, joten oli mentävä englanninkieleen. Käännösohjelmaa avuksi käyttäen sain selville seuraavaa:

Yleinen kansantarina kertoo karkkikeppien alkuperästä siten, että vuonna 1670 Kölnissä, Saksassa, tuomiokirkon kuoronjohtaja halusi rauhoitella lasten kirkossaan aiheuttamaa melua jouluaaton pitkän messun aikana ja pyysi paikallista karkkivalmistajaa tekemään heille "sokeritikkuja". Niiden muoto kuvastaa paimensauvaa ja toisin päin J-kirjainta tarkoittaen Jeesusta. Karkkikepit olivat silloin täysin valkoisia.

Melkein kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että nykypäivän karkkikeppi ilmestyi USAhan noin vuonna 1847 Wooster Ohiossa ja sen valmisti saksalais-ruotsalainen siirtolainen August Imgard.

200 vuoden ajan karkkikepit olivat valkoisia. Punaiset raidat ilmestyivät vasta 1900-luvun vaihteessa.

Yhdysvalloissa vietetään kansallista karkkikeppipäivää 26. joulukuuta.

Karkkikepeissä on siis ruotsalaista perinnettä amerikkalaisella vivahteella.

joulukirjekuori.jpg

Toissailtana minulla oli joulukorttikampanjani loppuhuipennus. Nyt kaikki valmiit kuoret odottavat, että vien ne tänään postiin. Toivottavasti siellä ei ole ruuhkaa ja jostain löytyy pöytä, jolla voin liimailla postimerkit paikoilleen.

Tosin se suurin kirjekuorikasa saa odottaa huomiseen, kun pitää ensin löytää vaatehuoneen kätköistä pahvinen kirjakotelo, johon ne laitan ja lähetän kotikylääni yhdessä nipussa eksän jaettavaksi. ;) Kiitos jo etukäteen! Tiedät mistä ne hakea ensi viikon alussa. ;)

Ehkä postireissulla kipaisen Cittariin hakemaan polkagrisejä..... tai katson ensin Prismasta, kun se postikin on sen nurkissa.

Piparmintunmakuista päivää!

Ruusuperhonenallekirjoitus.jpg